Kurs gastronomiczny

We współpracy z Restauracją Hotelu Szara Willa w Opolu stworzyliśmy pierwszą edycję kursu gastronomicznego 2025/2026 - BARMAN, BARISTA, KELNER, OBSŁUGA KASY FISKALNEJ (złożone w 1 kurs) - czyli wszystko czego potrzebujesz, aby rozpocząć pracę w gastronomii.

Kurs przeznaczony jest dla studentów wszystkich kierunków, którzy chcą zdobyć praktyczne umiejętności i kwalifikacje do pracy w branży gastronomicznej – w restauracji, barze, kawiarni czy hotelu.

Założenia kursu:

  • czas trwania: 20 godzin;
  • termin I edycji: październik/listopad 2025;
  • kurs prowadzony w języku polskim;
  • forma kursu: szkolenie praktyczne prowadzone przez wykwalifikowanych pracowników Restauracji Hotelu Szara Willa w Opolu;

Zakres tematyczny:

  • profesjonalna obsługa klienta w restauracji i barze;
  • podstawy pracy kelnera – serwis, komunikacja, etykieta;
  • umiejętności barmańskie– przygotowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych;
  • podstawy pracy baristy – parzenie kawy, obsługa ekspresu, latte art;
  • obsługa kasy fiskalnej i systemów sprzedażowych;
  • zasady higieny i bezpieczeństwa w gastronomii;

Co zyskujesz?

  • praktyczne przygotowanie do pracy w gastronomii;
  • imienny certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności;
  • możliwość zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego;
  • możliwość nawiązania kontaktów z lokalnymi pracodawcami;
  • udział w kursie jest bezpłatny;

Aby móc wziąć udział w kursie, należy posiadać aktualną książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Warunkiem zaliczenia kursu jest frekwencja na poziomie minimum 80% zajęć oraz aktywny udział w zajęciach praktycznych.

O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc jest ograniczona.
Zgłoszenia prosimy wysyłać na maila: j.owczarek@g.wszia.opole.pl.